Over sporten met kanker

Sporten met kanker is ontstaan vanuit de gedachte van het AMC. Het bekende ziekenhuis biedt patiënten op de oncologie-afdeling aan om, onder deskundige begeleiding, een aantal keer per week te sporten in de speciaal daarvoor ingerichte ruimte. Tijdens de chemo al werk je daar aan behoud van spieren en conditie.

Vroeger werd gedacht dat chemo- of radiotherapie toch wel zijn vernietigende werk zou doen maar er is gebleken dat je door sporten enig behoud van spieren en conditie kunt bewerkstelligen. Uit onderzoeken is ook gebleken dat je, door te sporten, de chemo beter doorstaat en dat klachten van bijvoorbeeld depressieve aard verminderen. Een betere nachtrust, minder pijn en minder misselijkheid zijn van onschatbare waarde.

Sporten doet eten, een spreekwoord uit de sportwereld maar gaat ook over ons; de patiënt. Het is dan ook een waarheid met ook nog eens een dubbele inhoud. Want naast het feit dat sporten ervoor zorgt dat je trek krijgt, word je er meer van bewust dat je niet voor niets sport en dus goed moet en wilt eten.

Aan het werk dus!